Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Το σύστημα των 3 στρωμάτων

Ο γενικά αποδεκτός τρόπος ντυσίματος κατά την ορειβασία είναι αυτός των τριών στρωμάτων. Σε αυτή την ενότητα θα δούμε τι είναι το σύστημα των τριών στρωμάτων και ένα ένα τα στρώματα αυτά ποιά είναι:


  • Το στρώμα βάσης/Ισοθερμικό εσώρουχο

    Το στρώμα βάσης είναι το πρώτο στρώμα του ρουχισμού που φοράτε και είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Στις υπαίθριες δραστηριότητες το πιο πιθανό είναι ότι θα ιδρώνετε, θα δροσίζεστε, θα ιδρώνετε, θα δροσίζεστε κλπ. Είναι σημαντικό τα ρούχα να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να πέφτει η θερμοκρασία γρήγορα αλλά όχι τελείως. Αυτό κάνει το στρώμα βάσης:
    Ο σκοπός του στρώματος βάσηςΤο πιο κοινό πρόβλημα στις υπαίθριες δραστηριότητες είναι το "κρύωμα μετά την άσκηση". Τα βαμβακερά μπλουζάκια και τα υπόλοιπα κοινά εσώρουχαισοθερμικό ορειβατικό και υπαίθριων δραστηριοτήτων ρούχοσυγκρατούν την υγρασία του ιδρώτα στο ύφασμα τους και αφού το σώμα έχει κρυώσει και έχει σταματήσει να ιδρώνει, το βρεγμένο απο τον ιδρώτα βαμβάκι θα συνεχίσει να ρίχνει και άλλο τη θερμοκρασία. Αυτό όχι μόνο είναι δυσάρεστο αλλά υποχρεώνει το σώμα να αυξάνει την παραγωγή θερμότητας και αυξάνει την πιθανότητα να πέσει πολύ η θερμοκρασία. Η στρώση βάσης δεν πρέπει να συγκρατεί τον ιδρώτα αλλά να τον διώχνει απο το δέρμα σας με αποτέλεσμα την καλή αντιμετώπιση του "κρυώματος μετά την άσκηση".
    Τα υλικά του ισοθερμικούΤα υλικά που χρησιμοποιούντε στο ισοθερμικό αλλάζουν όσο οι κατασκευαστές ανακαλύπτουν υφάσματα υψηλής τεχνολογίας ή αναβαθμίζουν πιο παραδοσιακά υλικά όπως το μαλί. Γενικώς έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά:
    • Τα υλικά αυτά απορροφούν μόνο το 1% του βάρους τους σε ιδρώτα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα διώξουν τον ιδρώτα απο το σώμα σας και θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα.
    • Οι ίνες τους είναι πολύ ελαφριές σε βάρος αλλά εξαιρετικά ανθεκτικές.
    • Έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να μειώνουν την τάση της δυσοσμίας και της φαγούρας απο τον ιδρώτα και τους μύκητες.



    Στρώση μόνωσης

    Η στρώση της μόνωσης είναι το δεύτερο στρώμα ρουχισμού που φοράμε αμέσως μετά την πρώτη στρώση βάσης (ισοθερμικό). Ο σκοπός της στρώσης μόνωσης είναι να κρατήσει το σώμα fleece-φλις ρουχοσας ζεστό και ο καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να δημιουργήσει ένα στρώμα αέρα γύρω απο το σώμα σας. Αυτό το στρώμα αέρα θα μειώσει δραστικά την ανταλλαγή θερμοκρασίας ανάμεσα στον περιβάλλον και εσάς.
    Φλίς/Fleece
    Η στρώση μόνωσης αποτελείται κυρίως απο πολυεστερικά που έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν τον αέρα μέσα στις ίνες τους. Αυτός ο αέρας μόλις παγιδευτεί γίνεται η προστασία μας. Το πιο διαδεδομένο υλικό είναι το Φλίς/Fleece. Το Φλίς είναι κυρίως φτιαγμένο απο πολυεστέρες. Έχει την ικανότητα να διατηρεί το στρώμα αέρα όπου και αυτό είναι η μόνωση για να μη χάνεται θερμότητα όπως είπαμε πιο πάνω. Εκτός απο αυτό οι πολυεστέρες έχουν την ίδια ικανότητα να διώχνουν τον ιδρώτα προς τα έξω και να μην τον συγκρατούν και να στεγνώνουν πολύ γρήγορα.


    Εξωτερική στρώση/Φλούδα

    Το τρίτο και τελευταίο στρώμα στο σύστημα των τριών στρώσεων είναι η εξωτερική στρώση ημεμβράνηοποία είναι η μόνη που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Η εξωτερική στρώση εξυπηρετεί τρείς σκοπούς:
    • Προστασία απο τον αέρα και απο εκωτερικούς παράγοντες υγρασίας όπως είναι το χιόνι και η βροχή.
    • Να διώχνει τον ιδρώτα.
    • Προστασία απο γρατζουνιές ή άλλους μικροτραυματισμούς.
    Πρίν αναπτυχθούν τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας αυτοί οι σκοποί εξυπηρετούνταν απο διάφορα άλλα ρούχα. Στίς μέρες μας όμως το εξωτερικό κέλυφος, όπως αλλίως το λέμε, μπορεί να είναι αδιάβροχο, διαπνέον ή και απλά να το φοράμε ως τζάκετ.
    Τα υλικά του εξωτερικου κελύφους 
    Η θεωρία πίσω απο τα υλικά αυτά είναι το γεγονός ότι μία σταγόνα νερού είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος απο ένα μόριο υδρατμού. Στην ουσία για τον συνδιασμό της αδιαβροχότητας με την ικανότητα της διαπνοής έπρεπε να βρεθεί ένα υλικό, μια μεμβράνη που οι πόροι της θα ήταν μικρότεροι απο τη σταγόνα του νερού αλλά μεγαλύτεροι απο ένα μόριο υδρατμού. Το 1976 αναπτύχθηκε το Gore-Tex το οποίο είναι μια μεμβράνη απο πετροχημικά πολυμερή που ονομάζονται πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE).
    Στεγανότητα
    Το να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω απο το σώμα μας είναι το πιο σημαντικό έργο, σε αντίθεση με τη διαπνοή, η αδιαβροχότητα εξαρτάται απο περισσότερα απο ένα υφάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου