Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Βρες το δρόμο σου

Το ρολόι σας λέει 4:30 μ.μ., όταν σας κυριεύει το δυσάρεστο συναίσθημα ότι δε βρίσκεστε εκεί που θα έπρεπε. Λίγες ώρες νωρίτερα ξεκινήσατε μόνος για να εξερευνήσετε μια διαδρομή στην αγαπημένη σας περιοχή – όμως τώρα το πεδίο δεν ταιριάζει στο χάρτη και το μονοπάτι έχει εξαφανιστεί. Πώς φτάσατε εδώ; Πώς μπορείτε να βγείτε από δω; Το να γυρίσετε χωρίς περιπέτειες πίσω στο σπίτι σας, ξεκινάει λίγες ώρες νωρίτερα από το ..σπίτι.



1.ΠΑΚΕΤΑΡΟΝΤΑΣ
ΛΑΘΟΣ: Χώνετε λίγο νερό και μια ενεργειακή μπάρα στο σακίδιό σας, κι ύστερα ξεκινάτε το μονοπάτι. Θα προχωρήσετε μόνο για λίγες ώρες.
ΣΩΣΤΟ: Όταν φτιάχνετε σακίδιο, αναρωτηθείτε, «έχω επαρκή εξοπλισμό ώστε να περάσω τη νύχτα έξω αν αναγκαστώ;». Αυτός είναι ένας από τους πρώτους κανόνες που θα ακούσετε από έναν εκπαιδευτή ή οδηγό Βουνού. Μάθετε να έχετε μαζί σας τα 9 πιο σημαντικά πράγματα: χάρτη (αδιαβροχοποιήστε τον), πυξίδα και GPS, φακό κεφαλής, τρόφιμα, νερό, επιπλέον ρούχα, φαρμακείο, σπίρτα και αδιάβροχο. Επίσης παίρνετε μαζί ένα βασικό κιτ επιβίωσης το οποίο περιέχει μια αλουμινοκουβέρτα ή μια μεγάλη πλαστική σακούλα απορριμμάτων για στέγαστρο, αδιάβροχα σπίρτα και/ή αναπτήρα) κι έναν καθρέφτη για σινιάλα.
2. ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ
ΛΑΘΟΣ: Δοκιμάζετε τις φρέσκες σας γνώσεις στον προσανατολισμό σε μια περίπλοκη διαδρομή – μόνος. Πολλοί πεζοπόροι έχουν μπει σε μπελάδες επειδή υπερεκτίμησαν τις ικανότητές τους.
ΣΩΣΤΟ: Γνωρίζετε τα όριά σας και σχεδιάζετε εκδρομές που περιλαμβάνουν απόσταση, υψομετρική διαφορά και πεδία τα οποία μπορείτε να χειριστείτε. Ξεκινάτε με χάρτη και πυξίδα ή και GPS και μια καλή περιγραφή της διαδρομής σας. Πριν φύγετε παίρνετε ένα αζυμούθιο ασφαλείας: μια κατεύθυνση η οποία είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσει πίσω στον πολιτισμό σε περίπτωση που χάσετε το δρόμο.
3. ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
ΛΑΘΟΣ: Αποφασίζετε ξαφνικά να κάνετε μια ημερήσια πεζοπορία χωρίς να ενημερώσετε κανέναν για τα σχέδιά σας. Δεν είναι παρά 7 χιλιομετράκια – τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
ΣΩΣΤΟ: Πάντοτε ενημερώνετε λεπτομερώς τους φίλους, την οικογένεια ή κάποιον στο χωριό εξόρμησης για το δρομολόγιό σας όταν εξορμάτε στη φύση. Εδώ συμπεριλάβετε την προτιθέμενη διαδρομή, την αναμενόμενη επιστροφή και το τι ώρα θα έπρεπε να προβούν σε διάσωση αν δεν έχουν νέα σας. Ακόμα και σε μια ημερήσια πεζοπορία ρουτίνας τουλάχιστον ας πείτε σε κάποιον πού πάτε.
4. ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ 
ΛΑΘΟΣ: Ονειροπολείτε καθώς περπατάτε, δίνοντας λίγη προσοχή στο χάρτη σας ή στο τοπίο. Μεγαλώνει ολοένα τελευταία -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- ο αριθμός των χαμένων πεζοπόρων οι οποίοι βγαίνουν εκτός μονοπατιού πιστεύοντας ότι το GPS ή τα κινητά τους τηλέφωνα θα τους οδηγήσουν πίσω.
ΣΩΣΤΟ: Προσανατολίζεστε με βάση προφανή σημάδια καθώς προχωράτε. Τσεκάρετε τη θέση σας πάνω στο χάρτη. Σημειώνετε στο μυαλό σας τυχόν λάκκες, βράχους και διασταυρώσεις που συναντάτε και γυρίζετε συχνά για να μελετήσετε το μονοπάτι από άλλη γωνία, έτσι ώστε να το αναγνωρίσετε αν χρειαστεί να γυρίσετε πίσω.
5. ΟΤΑΝ ΥΠΟΨΙΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΧΑΘΕΙ
ΛΑΘΟΣ: Εξακολουθείτε να πεζοπορείτε, παρόλο που πιστεύετε ότι ίσως έχετε βγει εκτός μονοπατιού. Νομίζετε ότι θα βρείτε το μονοπάτι αν συνεχίσετε.
ΣΩΣΤΟ: Σταματάτε μόλις πιστέψετε ότι έχετε βγει εκτός διαδρομής. Επαγρυπνείτε για ενδείξεις, όπως όταν το μονοπάτι γίνεται ξαφνικά δυσδιάκριτο ή δεν φτάνετε σε ορόσημα από τα οποία περιμένετε να περάσετε. Παραμένετε ψύχραιμοι και προσπαθείτε να ταιριάξετε τις τοπογραφικές ιδιομορφίες που σας περιβάλλουν με το χάρτη σας, τριγωνομετρείτε τη θέση σας με μια πυξίδα ή χρησιμοποιείτε το GPS σας για εντοπίσετε τη θέση σας στο χάρτη.
6. ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΧΑΘΕΙ
ΛΑΘΟΣ: Πανικοβάλλεστε. Όταν χάνονται, οι άνθρωποι φοβούνται και τους κυριεύει πανικός. Αν δεν έχουν κάνει κάποιο πλάνο, τείνουν να αντιδρούν πολύ παράλογα. Ορισμένοι τρέχουν. Κάποιοι άλλοι κάθονται κάτω και κλαίνε.
ΣΩΣΤΟ: Κάθεστε κάτω, παίρνετε μια βαθιά ανάσα και εκτιμάτε ψύχραιμα την κατάσταση. Βρίσκετε ένα προφυλαγμένο σημείο, τρώτε και πίνετε κάτι, ύστερα υπολογίζετε τον εξοπλισμό που διαθέτετε, τον καιρό και πόσο εκτός μονοπατιού πιστεύετε ότι έχετε βγει. Ανατρέχετε νοερά τα βήματά σας ως το τελευταίο σημείο που γνωρίζατε τη θέση σας στο χάρτη – μπορείτε να εντοπίσετε με ακρίβεια πού πήρατε την πρώτη λάθος στροφή;
7. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
ΛΑΘΟΣ: Αρχίζετε να κινείστε αδιάκριτα σε άγνωστο πεδίο σε μια απονενοημένη προσπάθεια να ξαναβρείτε το μονοπάτι. Το λάθος που παρατηρείται συνεχώς είναι ότι, αντί να πάρουν την απόφαση να μείνουν ακίνητοι ή να βρουν το μονοπάτι, οι χαμένοι πεζοπόροι προσπαθούν να βρουν έναν καινούργιο δρόμο για πίσω.
ΣΩΣΤΟ: Μένετε εκεί που βρίσκεστε αν δεν είστε σίγουροι για τη θέση σας, πέφτει σκοτάδι ή πλησιάζει κακοκαιρία. Δε θέλετε να χειροτερέψετε την κατάσταση. Κινούμενοι άσκοπα σπαταλάτε ενέργεια και εκτίθεστε σε κινδύνους, όπως το να γλιστρήσετε σε κάποια πλαγιά ή να στραμπουλήξετε έναν αστράγαλο. Γυρίζετε προς τα πίσω μόνο όταν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να βρείτε το σημείο όπου ήσαστε τελευταία φορά στο μονοπάτι, ενώ κινείστε cross-country μόνο αν βλέπετε τον προορισμό σας και δε θα πέσετε σε αδιάβατο πεδίο στο μεταξύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου