Το σακίδιο αποτελεί το σύμβολο της περιπέτειας, της περιπλάνησης στη φύση, της ελευθερίας, αλλά και της ασφάλειας ! Σας δίνουμε λοιπόν μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές για το πως να φτιάχνετε το σακίδιό σας, ώστε να μπορεί πάντα να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας.
Η ασφάλεια από κάθε κίνδυνο είναι πρωταρχική ανάγκη κάθε ταξιδιώτη. Πιθανοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορούν να προέλθουν από διάφορες παραμέτρους, όπως οι καιρικές συνθήκες και η ξαφνική μεταβολή αυτών, η έλλειψη νερού ή φαγητού, καθώς και ένας πιθανός τραυματισμός.

Η ασφάλεια από κάθε κίνδυνο είναι πρωταρχική ανάγκη κάθε ταξιδιώτη. Πιθανοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορούν να προέλθουν από διάφορες παραμέτρους, όπως οι καιρικές συνθήκες και η ξαφνική μεταβολή αυτών, η έλλειψη νερού ή φαγητού, καθώς και ένας πιθανός τραυματισμός.
Παράλληλα, ο ταξιδιώτης θα πρέπει πάντα να παραμένει καθαρός και να αλλάζει ρούχα. Αυτό θα του εξασφαλίσει όχι μόνο περισσότερη ευεξία, αλλά και αποφυγή μολύνσεων.
Από όλα λοιπόν τα παραπάνω βγάζουμε το συμπέρασμα ότι το σακκίδιο μας θα πρέπει να έχει πλήρη εξοπλισμό, που θα μας φανεί χρήσιμος σε κάποια δύσκολη στιγμή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το σωστά οργανωμένο σακίδιο θα πρέπει να αφήνει και ελευθερία κινήσεων στον ταξιδιώτη, αλλά και παράλληλα, να μην του προσθέτει σημαντική κόπωση λόγω βάρους.
Για το λόγο αυτό, η σωστή προετοιμασία ενός σακιδίου, αποτελεί μία κορυφαίας σημασίας ενέργεια, για την επιτυχία της οποίας απαιτούνται κάποιες γνώσεις. Έτσι, μπορείτε να είστε αυτάρκεις αφήνοντας τον εαυτό σας να ανταποκριθεί χωρίς δυσκολία στο κάλεσμα κάθε πρωτόγνωρης περιπέτειας καθώς πεζοπορείτε σε ένα πάρκο προστασίας της φύσης, κάνετε ορειβασία, φωτογραφίζετε την άγρια ζωή ή απλά ταξιδεύετε από χώρα σε χώρα.
Η διαρρύθμιση του σακιδίου
Επειδή το σακίδιο στηρίζεται στην πλάτη μας, είναι απαραίτητο να μην μας τραβά και δυσκολεύει την μετακίνησή μας. Κατά συνέπεια, ένα σωστά εξοπλισμένο σακίδιο θα πρέπει να είναι καλά ισορροπημένο, με τα βαρύτερα αντικείμενα τοποθετημένα στο επάνω μέρος του και τα ελαφρύτερα στο κάτω, έτσι ώστε να μην τραβά τους ώμους ή σας αναγκάζει να καμπουριάζετε.
Ξεκινώντας το πακετάρισμα πραγμάτων στο σακίδιο, θα πρέπει να φροντίσουμε να απαλλαγούμε από την ανθρώπινη συνήθεια να παίρνουμε μαζί μας πράγματα χωρίς χρησιμότητα.
Πριν το πακετάρισμα.
Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει κάποιος το πακετάρισμα είναι να απλώσει στο πάτωμα όλα όσα θεωρεί ότι χρειάζεται να πάρει μαζί του, για το συγκεκριμένο ταξίδι. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεσει να σχηματίσει μία καλύτερη εικόνα για το βάρος του εξοπλισμού του, τις ελλείψεις, αλλά και τα περιττά πράγματα.
Θα πρέπει να έχετε υπόψην ότι το βάρος του σακιδίου δεν θα πρέπει να ξεπρνά τα 25-27 κιλά, για μια άνετη διαδρομή, ή τα 10-12 κιλά για μία δύσβατη ή ανηφορική διαδρομή.
Υπολογίστε επίσης την ανάγκη σας για νερό και τρόφιμα και φροντίστε να προσθέσετε τα κιλά του βάρους αυτού στα συνολικά κιλά του σακιδίου σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το συνολικό βάρος να ξεπερνά τα κιλά που προαναφέραμε.
Αν η μετακίνησή σας συνδυάζεται με μεταφορικό μέσον, π.χ. αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ναι μεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας πολύ περισσότερα πράγματα, το βάρος όμως κάθε σακιδίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25-27 κιλά, γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να το μεταφέρετε έξω από το αυτοκίνητο, αν χρειαστεί!
Εξοπλισμός πρώτης ανάγκης
Ο εξοπλισμός πρώτης ανάγκης έχει νόημα ότι θα πρέπει πάντα να μπορεί να σας είναι εύκαιρος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σας σώσει σε περίπτωση ατυχήματος, αφού αλλιώς αν είναι μακριά σας θα είναι δώρον άδωρο. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν όπου κάποιος δεν μπόρεσε να σωθεί γιατί ο εξοπλισμός πρώτης ανάγκης βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από εκεί που είχε πρόσβαση.
Κατά συνέπεια η καλύτερη θέση για τον εξοπλισμό πρώτης ανάγκης είναι να τον κρεμάσετε στο λαιμό σας ή στη ζώνη σας. Έτσι, αν σε ένα ατύχημα χάσετε το σακίδιο με όλα τα υπάρχοντα σας, θα έχετε τα βασικά εργαλεία για να διασωθείτε. Έχοντας τα αντικείμενα αυτά πάντα επάνω σας, αποκλείεται να τα ξεχάσετε κάπου.
Μαγειρικά σκεύη
Το βάρος του σακιδίου σας είναι ο μοναδικός περιορισμός όταν διαλέγετε μαγειρικά σκεύη. Τα πιο απαραίτητα από αυτά είναι ένα ξύλινο κουτάλι, μια κούπα, μια κατσαρόλα και ίσως ένα βαθύ πιάτο για ζεστό φαγητό. Ένας βραστήρας, ένα τηγάνι και ένα πιάτο μπορούν να προστεθούν στον εξοπλισμό σας αν ταξιδεύετε με μεγάλη παρέα.
παρ’όλο που παλαιότερα τα αλουμινένια σκεύη είχαν μεγάλη χρήση από τους κατασκηνωτές και τους ταξιδιώτες, σήμερα, μετά την ανακάλυψη ότι το αλουμίνιο είναι καρκινογόνο, έχουν αγκαταλειφθεί και όλοι έχουν στραφεί στα ξύλινα ή τα πλαστικά. Εκτός και αν τα αλουμινένια έχουν περάσει απο ειδική διεργασία και είναι κατάλληλα για χρήση φαγητού. Αυτό φαίνεται από το ειδικό σήμα που έχουν επάνω και μαρτυρά την άδεια για χρήση φαγητού.
Ασφαλής Αποθήκευση τροφών
Χρειάζεστε δοχεία για τροφές ελαφρά, ανθεκτικά, διαφανή, με φαρδιά στόμια και στεγανά καπάκια. Υπολογίστε πρώτα την ποσότητα τροφής που θα μεταφέρετε· μετά αγοράστε όσα δοχεία χρειάζεστε.
Μία προσωπική άποψη: Καλύτερα δοχεία για φύλαξη των τροφίμων (ζάχαρη, τσάϊ, καφές, μπισκότα, κλπ) έχω βρει ότι είναι τα κουτιά από καφέ εσπρέσσο, τα οποία, όχι μόνο κλείνουν αεροστεγώς, αλλά έχουν και βιδωτό καπάκι, που σημαίνει ότι αν το δοχείο αναποδογυρίσει μέσα στο σακίδιο, δεν θα το λερώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου