Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ?

Το φορητό φαρμακείο είναι η ασφάλειά μας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας, αλλά ακόμα και μέσα στο σπίτι μας ! Τι θα πρέπει όμως να περιέχει ανά πάσα στιγμή, ώστε και να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να μας προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια;



του Στράτου Σαλιακέλλη
Ιατρού


Στις εξορμήσεις μας στη φύση πολύ συχνά επισκεπτόμαστε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα η πρόσβασή μας σε χώρους παροχής ιατρικής φροντίδας ( κέντρα υγείας , νοσοκομεία ) να καθίσταται τις περισσότερες φορές χρονοβόρος και δυσχερής. Ευνόητο είναι ότι αν κατά την εξόρμησή μας παρουσιαστεί μείζον πρόβλημα υγείας είτε σε εμάς είτε σε οποιοδήποτε μέλος της παρέας μας , θα σπεύσουμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ωστόσο μικρά προβλήματα υγείας που τυχόν ανακύψουν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση από εμάς τους ίδιους αν διαθέτουμε ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο αυτοκινήτου , με αποτέλεσμα η έξοδος μας στην ύπαιθρο να καθίσταται ασφαλέστερη και σαφώς πιο ευχάριστη.

Το κουτί στο οποίο θα τοποθετηθούν τα υλικά μας πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής , δεδομένου ότι εντός αυτού θα φυλάσσονται υλικά ευπαθή και ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Επομένως καλό θα είναι το κουτί που θα επιλέξουμε για το σκοπό αυτό να συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως:
1. Στεγανότητα για προστασία από την υγρασία και το νερό.
2. Αδιαφάνεια ώστε να είναι αδιαπέρατα τα τοιχώματά του από το ηλιακό φως.
3. Εσωτερικό χώρο εργονομικά κατασκευασμένο ώστε η τοποθέτηση των υλικών μας όπως και η πρόσβασή μας σε αυτά να γίνονται εύκολα και με ευχέρεια.
4. Το μέγεθος του κουτιού επίσης πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να εξασφαλίζει ευκολία στη μεταφορά και στην τοποθέτησή του εντός του αυτοκινήτου.

Σχετικά με τη μεταφορά του φορητού μας φαρμακείου πρέπει να επισημάνουμε ότι οφείλουμε να το τοποθετούμε σε μέρος σκιερό και να αποφεύγουμε την παρατεταμένη παραμονή του εντός του αυτοκινήτου , καθώς είναι δυνατό να αναπτυχθούν εντός αυτού λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας υψηλές θερμοκρασίες που πιθανό είναι να αλλοιώσουν τα υλικά μας.
Επιπροσθέτως και προκειμένου τα υλικά μας να διατηρούνται κατά το δυνατόν ανέπαφα αλλά και εύκολα προσβάσιμα , θα ήταν καλή ιδέα να συσκευασθούν αυτά μαζί με τις οδηγίες χρήσης τους σε διαφανή σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς και στο εξωτερικό μέρος των οποίων θα τοποθετηθεί αυτοκόλλητη ετικέττα στην οποία θα αναγράφεται ευκρινώς το όνομα του υλικού καθώς και η ημερομηνία λήξης του.
Με τον τρόπο αυτό χωρίς να χρονοτριβούμε , ανά πάσα στιγμή βρίσκουμε το υλικό που χρειαζόμαστε και συγχρόνως ελέγχουμε τον εξοπλισμό μας ( οφείλουμε να τον ελέγχουμε πριν από κάθε εξόρμησή μας  και περιοδικά τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές ανά έτος ) ώστε σε περίπτωση που έχει λήξει ή έχει φθαρεί να προβούμε σε αντικατάστασή του.

Μετά την επιλογή του κουτιού που πρόκειται να φιλοξενήσει τον εξοπλισμό μας ερχόμαστε να απανήσουμε στο ερώτημα για τα υλικά ( φαρμακευτικό υλικό και λοιπά παρελκόμενα ) που χρήσιμο είναι  να υπάρχουν στο φορητό μας φαρμακείο :

1.ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ ΑΠΛΟΣ 2,5Χ5CM ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ
2.ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ ΑΠΛΟΣ 2,5Χ10CM ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ
3.ΒΑΜΒΑΚΙ
4.ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΑΖΕΣ 15Χ15CM
5.ΕΥΚΟΠΛΑΣΤΗΣ 1,25Χ5Μ
6.ΤΣΙΡΟΤΑ
7.ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ
8.ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ ΠΙΕΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ
9.ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
10.ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΟΞΥΖΕΝΕ
11.BAMMA IΩΔΙΟΥ
12.ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ MEΡΚΟΥΡΟΧΡΩΜ
13.ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ
14.ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΛΕΓΟΝΩΔΕΙΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΛΟΙΦΗ
15.ΑΝΤΙΟΞΙΝΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ
16.ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΟΛΥΤΙΚΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ
17.ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ
18.ΑΝΤΙΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ
19.ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ
20.ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΚΟΛΛΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ
21.ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΟΣ ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
22.ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΚΡΕΜΑ
23.ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ
24.ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΑΣ
25.ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΘΑΡΤΙΚΕΣ
26.ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
27.ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ
28.ΨΑΛΙΔΙ ΚΟΙΝΟ, ΛΑΒΙΔΑ , ΠΑΡΑΜΑΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
29.ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΠΑΓΟΚΟΜΠΡΕΣΣΑ
30.ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ
31.ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ
32.ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΤΩΝ 2,5 ΚΑΙ 5ML
33.ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Η παραπάνω λίστα περιέχει αρκετά από τα φαρμακευτικά προϊόντα και υλικά που ενδεχομένως χρειαστούμε κατά τη διάρκεια των αποδράσεων μας στη φύση. Ωστόσο είναι επιβεβλημένο για την ορθή χρήση των υλικών αυτών , αλλά ενδεχομένως και για την αναγκαιότητα εξοπλισμού του φορητού φαρμακείου μας με επιπρόσθετο υλικό , να συμβουλευτούμε το φαρμακοποιό και το γιατρό μας , ιδιαίτερα δε όσοι αντιμετωπίζουν γνωστά εκ των προτέρων προβλήματα υγείας π.χ. βρογχικό άσθμα , αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων κτλ , είναι αναγκαίο να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τέτοιου είδους εξορμήσεις ώστε να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη προφύλαξη για την υγεία τους.
 Επιπλέον η αναζήτηση πληροφοριών για τις μεθόδους και τους τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών σε πάσχοντες συνανθρώπους μας όπως και η ύπαρξη ενός σχετικού με το θέμα αυτό εγχειριδίου στο αυτοκίνητό μας , μπορεί να αποδειχτούν πραγματικά πολύτιμες.
Τέλος είναι απαραίτητο να έχουμε εκ των προτέρων μαζί μας ένα κατάλογο με χρήσιμα τηλέφωνα της περιοχής που πρόκειται να επισκεφτούμε ώστε σε περίπτωση απροόπτου συμβάντος να τηλεφωνήσουμε από το κινητό μας τηλέφωνο – χρήσιμο είναι να έχουμε μαζί μας εφεδρική μπαταρία ή εφεδρική τηλεφωνική συσκευή - ζητώντας οδηγίες και βοήθεια για το θέμα που ανέκυψε.

Καλές αποδράσεις με προσοχή και ασφάλεια !

πηγή:www.ektos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου